Clubs  die hun werk of hun creativiteit willen tonen,  sturen hun verslag met foto's aan prwvfd@gmail.com

 

Spectrum Heuvelland

onze club in de kijker

 

Spectrum Heuvelland zag het levenslicht op 10 februari 1978. Aanleiding was de Rome-reis per fiets door Marc Blanckaert en André Poorteman met als begeleider Georges Clynckemaillie. Tijdens die fietsreis ontstond het idee om een foto- en diaclub op te richten. Met het beeldmateriaal van Georges werd achteraf een diavoorstelling gegeven in Wulvergem. Spectrum Heuvelland was geboren!

Onder het voorzitterschap van dr. Eddy Baudrez telde Spectrum in de beginjaren een 30-tal enthousiaste leden. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten maakten gastsprekers of eigen leden ons wegwijs in de wereld van de belichting, de compositie, flitstechnieken, …              

Themawedstrijden als Vrij, Journalisme, Landschap, Natuur, Rood, Cirkels,… werden ingeschakeld om de verworven kennis in de praktijk om te zetten. Eigen werk werd kritisch besproken om daarna vrijblijvend deel te nemen aan nationale en internationale diasalons. We speelden zelfs als club een 5-tal jaren mee in de Grote Prijs van België!                                  

Elk jaar werd er ook een boeiende Dia van het Jaar georganiseerd met juryleden uit bevriende diaclubs zoals Iris Aartrijke, Diassers Zien Lauwe, Aquarius Veldegem, Lichtdrukmaal Vlamertinge,…                                                                                                                     

De voorzitters volgden elkaar op. Na dr. Baudrez kwam Willy Lemaire, Stef Spruytte, dr. Marc Leroy, … Elk legde zijn eigen accenten: fototentoonstellingen, diashows, wedstrijden,… met als rode draad een warme en gemoedelijke sfeer creëren binnen Spectrum Heuvelland. Het ledenaantal had al die jaren z’n ups en downs. Een grote terugval kreeg de club met de opkomst van de digitale fotografie. Gelukkig werd de analoge fotografie vaarwel gezegd en onder impuls van huidig voorzitter Bart Cuvelier ontpopte Spectrum Heuvelland zich opnieuw tot een ruime kern gedreven amateurfotografen.

We komen nu twee keer per maand samen om onze ervaringen te delen én bij te leren. De eerste woensdagavond van de maand bespreken we kritisch onze zelfgemaakte foto’s. Het gaat daarbij zowel om digitaal geprojecteerde beelden, zwart-wit- als kleurenfoto’s. We leren ook foto’s bewerken met programma’s als Lightroom en Photoshop. Montages maken komt eveneens aan bod. Op de derde woensdagavond van de maand staat het digitaal reflextoestel centraal in workshops binnen en buiten, zowel voor beginners als gevorderden. Alle bijeenkomsten vinden plaats in OC ’t Seultje te Nieuwkerke van 19.30 u. tot 22.00 u.                                        

Met de gemeente Heuvelland houden we er een gezonde samenwerking op na. 

We nemen uiteraard nog steeds deel aan wedstrijden van verschillende niveaus en gaan af en toe jureren bij bevriende clubs, zie hoger.

Jaarlijks zorgen we in oktober voor een tentoonstelling én digishow waarin onze leden hun foto’s en montages presenteren. Daar komt de veelzijdigheid van Spectrum Heuvelland naar boven: portret- en natuurfotografie, journalisme, macro, landschap, stilleven, humor,…   Ieder jaar wordt er ook een fotografische daguitstap gepland naar Diksmuide of Cassel of Bergues of de IJzermonding of … De gemaakte beelden worden dan later verwerkt in een montage.                                                                                                                                                  

Het nieuwe werkjaar start telkens in januari met een nieuwjaarsreceptie waar alle leden met hun partner van harte welkom zijn. 

Wie lid wenst te worden van Spectrum Heuvelland neemt best contact op met penningmeester André Poorteman (057/44 60 67) of voorzitter Bart Cuvelier (0491/10 24 94). Zie ook www.spectrumheuvelland.be

Doen!